לוח שנה עברי-לועזי הוא לוח השנה הנפוץ ביותר לשימוש בישראל כיום. אנחנו חיים בעולם שהמציאות בו משולבת. אנחנו חיים את השנה בשני צירים עיקריים – ציר אחד הוא הציר העברי וציר אחד הוא הציר הכלל עולמי. אנחנו חיים גם את הלך הרוח הישראלי-יהודי, וגם את הלך הרוח הלאומי. לדוגמה, תאריכים כמו ה-31 בדצמבר רלוונטיים לאנשים מכל רחבי העולם, שעה שתאריך כמו ה' באייר, תאריך ייסודה של מדינת ישראל על ידי דוד בן גוריון, ויום העצמאות הישראלי, רלוונטי בעיקר למי שחי בישראל.
למה לחגים קוראים חגים?
על גבי לוח שנה עברי-לועזי מופיעים מועדים מסוגים שונים, כאשר החגים הם התאריכים העיקריים והמרכזיים ביותר בו. למה החגים נקראים כך, למה עושים שימוש במילה הזאת? בעברית, לחוג זוהי מילה נרדפת למילה להסתובב. החגים מצוינים לפי הסיבוב של הירח סביב כדור הארץ.
פרשת השבוע
במהלך השנה העברית נוהגים בבתי הכנסת לקרוא את פרשת השבוע. הפרשה לקוחה מן התורה. התורה בעצם מחלוקת לחלקים, באופן כזה, שבכל שבוע נוכל לקרוא חלק מסוים ממנה. כך, לאורך השנה ניתן להשלים את הקריאה בכל התורה. בכל אחד מהשבועות המופיעים בלוח השנה, מצוינת פרשת השבוע.
פרשת השבוע יכולה לסמל הרבה מאוד עבור אנשים רבים. זהו סוג של משל שמסביר לנו איך מוטב לחשוב ולהתנהג. כשעולים לתורה בגיל מצוות, ילד בר המצווה קורא בפני המוזמנים לבית הכנסת את פרשת השבוע. על הקריאה הוא מתאמן רבות, על מנת לקרוא על פי טעמי המקרא המדויקים.
כניסת וצאת השבת
כאשר מדברים על לוח שנה עברי, וגם על לוח שנה עברי-לועזי, אחד הפרמטרים העיקריים שמצוינים בלוח השנה הם כניסת השבת ויציאת השבת. כידוע, בשבת יהודים מאמינים לא נוהגים להדליק אש, וגם לא מכשירי חשמל. על כן, אי אפשר לבדוק מתי השבת יוצאת על ידי חיפוש ברשת האינטרנט באמצעות מחשב או טלפון נייד. על כן, בלוח השנה בכל יום שישי רשומה שעת כניסת השבת, וביום שבת מצוינת שעת היציאה.
התלכדות תאריכים בין לוח השנה העברי והלועזי
לוח השנה הלועזי קשור אך ורק בסיבוב של כדור הארץ סביב השמש, בעוד שלוח השנה העברי לוקח את הפרמטר הזה בחשבון לצד סיבוב הירח סביב כדור הארץ. דבר זה מביא למצב שבו יש התאמה בין שני לוחות השנה. לוח השנה המוסלמי, לדוגמא, לא עושה התאמה בין השמש והירח, וכך נוצר מצב שבו חגים נחגגים בעונות שנה אחרות בכל שנה.
שעון קיץ וחורף
כידוע, בקיץ ובחורף, שעות האור שונות. בקיץ שעות היום רבות יותר ביחס לחורף. על כן, מדינות רבות מחליטות להשתמש בשעונים אחרים בעונות השנה השונות. גם התאריך של שינוי השעון מצוין בלוח השנה לנוחות כולם.