חיים ברי קיימא המבקשים להנות מאיכות חומרי גלם, משימוש בחומרים טריים ואיכותיים הם לא חלום. היום אפשר בהשקעה פשוטה וחד פעמית לייצר מערכת הידרופונית בחצר הבית שתוכל לספק לכם מגוון של טריות בכל זמן נתון.
מערכת הידרופונית מהי ?
להרבה מאד אנשים יש חלום לצאת למרפסת או לחצר לקטוף ירקות ועלים טריים ולהשתמש בהם להכנת הארוחה. תתפלאו החלום הזה אפשרי וניתן לממש אותו במציאות בצורה פשוטה ומרתקת. כל אחד יכול וכל אחת יכולה להקים אצלה בגינה, במרפסת או בחצר מערכות הידרופוניות.
המשמעות של מערכות אלו הוא למעשה גידול צמחים בשיטה ייחודית ופשוטה היכולה להתאים בכל מקום, בוודאי בישראל בה מזג האוויר נוח. אז מה היא מערכת הידרופונית ?
- מערכות הידרופוניות היא מערכת לגידול צמחים בשיטה פשוטה באמצעות מערכת מתאימה.
- ללא שימוש באדמה – המערכת ההידרופונית עושה שימוש במים הנעים בסירקולציה בתוך המערכת, ללא צורך באדמה.
מה צריך על מנת להקים מערכת הידרופונית ?
המונח של מערכת הידרופונית יכול לעיתים להישמע מעט מפחיד ומרתיע. הרי לא לכולנו יש שטח ללא הגבלה, חצר מרווחת או מרפסת שלא נגמרת. אבל תופתעו לדעת שהקמת מערכות הידרופוניות הם דבר פשוט בעיקרו, נכון צריך להשקיע מעט זמן בהרכבתה, אך לאחר מכן היא מפעילה את עצמה. אז מה בכל זאת צריך לטובת העניין.
- קיר / גדר / מתקן מתאים – המערכת צריכה להיות מורכבת מעל פני הקרקע, כך שתצטרכו למקם אותה על קיר חיצוני, אולי במרפסת או גדר אם יש לכם. במידה ותזדקקו לכך, אפשר בהחלט להקים גם מתקן ייעודי.
- משאבה – המערכת פועלת על מים. לכן הפריט החשוב ביותר במערכת היא משאבת המים, דומה לזאת שיש באקווריומים שתהיה המניע של המערכת.
- מיכל מים – המים זורמים במערכת כל העת, לכן יש צורך במיכל מים של כמה עשרות ליטרים לטובת העניין.
- צינור עם מקום לצמחים – הפריט הבא הוא צינור, כזה שיוכל להקים מערכת סגורה שבה יוכלו המים לזרום מהמכל דרך המערכת ובחזרה אליה.
- מצוף פיצוי ( כמו בניאגרה ) – על מנת לשמור על רמת המים במערכת רצוי להשתמש במצוף פיצוי המפעיל מנגנון כמו בניאגרה לטובת שמירת רמת המים במערכת.
מה חשוב לקחת בחשבון
סוף מעשה במחשבה תחילה. המערכת צריכה להיות מתוכננת בצורה נכונה על מנת שתוכל לעבוד בצורה טובה. המים פועלים בסירקולציה, כלומר המשאבה מעלה אותם למעלה, הם זורמים דרך הצינורות בשיפוע מתון ככל האפשר דרך שורשי הצמחים עד שחוזרים למיכל האגירה וחוזר חלילה. לכן יש כמה דברים שחשוב לקחת בחשבון.
- להתחיל מלמטה – מיכל המים שלנו הוא נקודת הבסיס המים במערכת מתחילים בו ומסיימים את הסיבוב באותה נקודה. לכן הציבו קודם כל את מיכל המים.
- הצבת הצינורות – לפי השטח שיש לכם תניחו צינורות עם פתחי הגישה לצמחים, יש מי שיוכל להציב צינור באורך מטר ויש כאלו שיוכלו להציב צינורות ארוכים יותר. חשוב לתכנן את הצבת הצינור עם שני פרמטרים עיקריים :
- שיפוע תמידי קטן ככל האפשר שבעזרתו המים ינועו במערכת.
- מרווח מספק בין הצינור העליון לתחתון על מנת לאפשר לצמחים להתפתח ללא הפרעה.