הדרך לממש ירושה ללא צוואה היא לערב עורך דין שמתמחה בדיני משפחה ולהיצמד להוראות החוק. כמו כן, חשוב להכיר את סדר היורשים על פי דין ולפנות לייעוץ משפטי אם הירושה מחולקת באופן שסותר אותו
חוק הירושה הוא המקור המשפטי המוסמך שאליו פונים כדי לבדוק איך לחלק ירושה במקרים של היעדר צוואה. לשם השוואה, צוואה היא מסמך משפטי מחייב לכל דבר ועניין וחובה לחלק את הירושה לפי מה שמופיע בה. כמובן שמדובר רק על מקרים של צוואה שנכתבה כדין, אבל עדיין מדובר על מקרים שכיחים מאוד. רק אם אין צוואה או שהיא אינה חוקית, עוברים לחלוקת הירושה על פי סדר היורשים שנקבע כדין.
מה קובע סדר היורשים על פי דין?
באופן עקרוני, סדר היורשים על פי דין קובע שיש לחלק את הירושה מהמעגלים הקרובים של הנפטר אל המעגלים הרחוקים יותר. היורשים יכולים להיות במקרה הזה קרובים של הנפטר, אך אם אין לו יורשים – מעבירים את העיזבון שלו לידי האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים. בכל מקרה, חשוב לאסוף כמה שיותר מידע מראש ובמידת הצורך להתייעץ עם עורך דין.
החשיבות של איסוף מידע והתייעצות עם עורך דין
מידע אמין מאתר כמו https://www.helenasimhi.co.il יכול לעזור לבדוק איך מבצעים מימוש חוקי של ירושה, גם ללא צוואה. בהמשך, אפשר לנצל את המידע שמופיע באתר על מנת לתאם פגישה עם עורך דין. אחרי פגישה עם עורך דין, קל יותר לתכנן את המהלכים גם ברמה המשפחתית וגם ברמה המשפטית. כמו כן, פגישה עם עורך דין חשובה כי היא עוזרת להכיר את התקנות המשפיעות על מימוש הירושה וההשלכות של התהליך בטווח הארוך.
על מה מבוססת שיטת הירושה בישראל?
שיטת הירושה בישראל קובעת לא רק מהו סדר היורשים על פי דין, אלא גם מי יכול לרשת הורים, קרובים ובני משפחה. לפי השיטה, בודקים את קשרי הדם בין אבות לבנים וקובעים שהיורשים של נפטר הם קרובי משפחה שקרובים אליו ביותר. מבחינת הסדר עצמו, הדגש הוא על חלוקת הירושה לבני זוג – שהם גם הקרובים היחידים שאינם קרובים בקשרי דם – ולאחר מכן להורים, צאצאים או קרובי משפחה אחרים.
מה עושים אם אין לנפטר יורשים?
מבחינת החוק, אפילו קרובי משפחה שטרם נולדו נכללים ביורשים האפשריים של הנפטר, כל עוד מועד לידתם הוא תוך 300 ימים מיום הפטירה. מנגד, קיימים גם מקרים שבהם אין לנפטר כאמור יורשים. בנסיבות כאלה, יכול להיות שהעיזבון יועבר לידי המדינה. אבל אם נמצאים במצב דומה ורוצים לערער על ההחלטה, אפשר להתייעץ עם עורך דין ולהוכיח קשר דם או קרבה מסוימת אל הנפטר. באמצעות הוכחה כזו, ניתן להגדיל את הסיכוי לקבלת הירושה והעיזבון.